Türkçe Eğitimi ABD


Türkçe Öğretmenliği Anabilim Dalı 1999 yılında Eğitim Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Ayrıca Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalında lisansüstü programımız yer almaktadır.

Amacı
Ana dili olarak Türkçenin sorumluluk ve şuuruna sahip çıkarak onun her türlü kirlenmesine karşı koyabilecek, Türkçeyi tarihi ve kültürel arka zemini ile kavratabilecek, ulusal bir miras olarak Türkçenin eş zamanlı ve art zamanlı aktarımını sağlayabilecek, Türkçeyi yazılı ve sözlü iletişimde doğru kullanma becerisini kazandırabilecek, Türkçeyi öğrenme, öğretme ve yaşama biçimi olarak benimseyebilecek ve benimsetebilecek, ortaokul kademesindeki gençleri dil bilincine ve sevgisine sahip bir şekilde eğitecek, çağdaş öğretim yaklaşımlarını bilen, modern teknolojiyi kullanabilen Türkçe öğretmenlerini yetiştirmektir.

Misyon
Türk dilini korumak, geliştirmek, kendi ulusuna ve dünyaya tanıtmak amacı ile ulusal ve uluslararası eğitim-öğretim faaliyetlerine katılmak, söz konusu faaliyetlerde belirleyici rol oynamak ve katkıda bulunmaktır. Bunun yanında ilköğretim okullarında ve Türkçe öğretim merkezlerinde, Türkçe derslerini verebilecek bilgi ve beceriye sahip, ülkesini ve insanını seven, sorumluluklarının farkında olan, kültürlü ve nitelikli Türkçe öğretmenleri yetiştirmek de bir diğer misyonumuzdur.

Vizyon
Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanan, kendini ifade edebilen, iletişim kurabilen, bilimsel düşünen, haklarını ve sorumluluklarını bilen, çevresiyle uyumlu olabilen, bilgi teknolojilerini kullanan ve üreten bireyler yetiştirmektir. Ayrıca Türkçeyi yazılı ve sözlü iletişimde doğru kullanma becerisini kazandırabilecek, Türkçeyi öğrenme, öğretme ve yaşama biçimi olarak benimseyebilecek ve benimsetebilecek, gençleri dil bilincine ve sevgisine sahip bir şekilde eğitecek ve öğretecek Türkçe öğretmenlerini yetiştirmektir.

Çalışma Yöntemleri
Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı’nda, öğretmen adaylarının temel dil becerileri yeterliliğine sahip olarak yetişebilmelerine, Türkçe öğretimine yönelik uygulamalarda araştırma yöntem ve tekniklerinden yararlanabilme becerisini kazanabilmelerine, Türk ve dünya edebiyatı ile ilgili gerekli alan bilgisine sahip olabilmelerine, eğitim teknolojilerini takip etme ve bu gelişmeleri sınıfta kullanabilme becerisini geliştirebilmelerine yönelik uygulamalı ve teorik çalışma yöntemleri uygulanmaktadır.
Anabilim Dalı öğretim elemanları tarafından uluslararası ve ulusal düzeyde her yıl birçok akademik ve bilimsel çalışma yapılmaktadır. Bunun yanında anabilim dalı öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından her yıl şiir dinletileri, geleneksel kısa oyun günleri, konferans ve panel gibi sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.